Κάψε θερμίδες κάνοντας ποδήλατο!

Με την ποδηλασία αυξάνεις την ταχύτητα του μεταβολισμού σου και καις 20-25 θερμίδες ανά χιλιόμετρο ή περίπου 400 θερμίδες ανά ώρα! Τι πρέπει να γνωρίζεις για να το απολαμβάνεις χωρίς προβλήματα;

Η ποδηλασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι μια εξαιρετικά αναζωογονητική σωματική δραστηριότητα, κατάλληλη για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Η απαιτούμενη καταβολή ήπιας προσπάθειας, μέσω της επαναλαμβανόμενης κυκλικής κίνησης των ποδιών, ενεργοποιεί τους αερόβιους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας και την καθιστά ευεργετική άσκηση για το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Συγχρόνως συμβάλλει θετικά στη διαχείριση του άγχους και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, ιδίως δε όταν γίνεται υπό τη μορφή χαλαρής δραστηριότητας αναψυχής και όχι με αυτοσκοπό τη μετακίνηση.

Πλεονεκτήματα & οφέλη

Όσοι ποδηλατούν τακτικά, τα γνωρίζουν καλά. Καιρός να τα μάθουμε και οι υπόλοιποι.

Κατάλληλη για όλους: Η ποδηλασία δεν απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα ή συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης και η τεχνική της είναι εύκολη. Ακόμα και άτομα με δυσκολίες ισορροπίας, π.χ. μεγάλης ηλικίας, μπορούν να ποδηλατούν εάν χρησιμοποιούν ειδικό τύπο ποδηλάτου, π.χ. με τρεις ρόδες. Αντενδείκνυται μόνο εάν έχεις σοβαρό κινητικό πρόβλημα και όταν παίρνεις φάρμακα που μειώνουν τις αντιδράσεις ή δημιουργούν υπνηλία.

Ιδανική για φυσιολάτρες: Παντού στην ελληνική φύση θα βρεις τοποθεσίες που προσφέρονται για ποδηλασία και ικανοποιούν κάθε προτίμηση, π.χ. εύκολες διαδρομές για πρωτάρηδες και οικογένειες με παιδιά, ομαλούς δασικούς ή αστικούς δρόμους για ξεκούραστη ποδηλασία αλλά και δύσκολες διαδρομές για όσες/-ους επιζητούν περισσότερη αδρεναλίνη.

Ένα ποδήλατο αρκεί: Το μόνο προαπαιτούμενο είναι ένα ποδήλατο, ίσως το παλιό που έχεις ήδη και δεν χρησιμοποιείς, μπορεί ένα καινούργιο που θα αγοράσεις, ή έστω κάποιο που θα δανειστείς ή θα ενοικιάσεις.

Πολυχρηστικό και οικονομικό: Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό ή εναλλακτικό όχημα μετακινήσεων μέσα στην πόλη – εξοικονομείς χρόνο και χρήματα! Μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο εντατικής ή ψυχαγωγικής άσκησης, π.χ. συνδυάζοντας βόλτα, διασκέδαση και άθληση κατά τη διάρκεια εκδρομών, διακοπών ή του Σαββατοκύριακου.

Και μαζί και με παρέα: Μπορείς να ποδηλατείς είτε μόνη είτε με καλή παρέα, π.χ. μαζί με το σύντροφό σου, τα παιδιά σας, άλλα μέλη της οικογενείας, φίλους ή/και ομάδα ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα εάν γραφτείς σε κάποια λέσχη ποδηλασίας. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει να κάνεις πότε το ένα και πότε το άλλο, ανάλογα με τη διάθεσή σου.

Χαμηλή επιβάρυνση στις αρθρώσεις: Όταν χρησιμοποιείς ποδήλατο κατάλληλο για το σωματότυπό σου, ποδηλατείς σε ομαλή διαδρομή και διατηρείς σωστή σωματική στάση, οι αρθρώσεις των ποδιών και η σπονδυλική σου στήλη επιβαρύνονται λιγότερο συγκριτικά με το τζόκινγκ, το τρέξιμο ή τα ομαδικά σπορ.

Απολαυστική καύση θερμίδων: Αυξάνεις την ταχύτητα του μεταβολισμού σου και καις 20-25 θερμίδες ανά χιλιόμετρο ή περίπου 400 θερμίδες ανά ώρα, επομένως μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά ή να διατηρήσεις ευκολότερα το επιθυμητό βάρος.

Σωματική βελτίωση: Κάνοντας τακτικά ποδήλατο αποκτάς μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερη ισορροπία και περισσότερη δύναμη, μειώνεις σωματικό λίπος, κατακρατήσεις υγρών και όψη φλούδας πορτοκαλιού στο δέρμα («κυτταρίτιδα»), φτιάχνεις επίπεδη κοιλιά, σφιχτά οπίσθια, καλοσχηματισμένους μηρούς και καλλίγραμμες γάμπες – τι άλλο θέλεις;
Πιθανοί κίνδυνοι

Ο κίνδυνος ατυχημάτων από πτώσεις είναι υπαρκτός, το ίδιο και ο κίνδυνος από διερχόμενα οχήματα, αδέσποτα σκυλιά και τσιμπήματα εντόμων. Παράγοντες όπως τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, π.χ. ποδηλασία χωρίς κράνος, το φθαρμένο ή ακατάλληλο ποδήλατο, η απροσεξία, το ανώμαλο έδαφος, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η λανθασμένη στάση του κορμού, π.χ. υπερβολικό σκύψιμο προς το τιμόνι, η έντονη προσπάθεια αλλά και η πλημμελής ενυδάτωση δημιουργούν συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης κάποιου ατυχήματος, τραυματισμού ή άλλου προβλήματος, π.χ. κράμπες, μυϊκά «πιασίματα», φουσκάλες στα πόδια. Όλα όμως μπορούν να προληφθούν ή να μην έχουν δυσάρεστες συνέπειες, εάν λαμβάνεις τα προσήκοντα μέτρα ατομικής προστασίας: κατάλληλα παπούτσια, ενδυμασία και εξοπλισμός, σωστή τεχνική ποδηλασίας και τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.
womenonly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου