10 οφέλη για την υγεία από την ορεινή ποδηλασία

10 οφέλη για την υγεία από την ορεινή ποδηλασία

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ορεινή ποδηλασία παρέμεινε μια δημοφιλής υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Υπαίθριο Ίδρυμα Βιομηχανίας, σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι ποδήλατο βουνού κάθε χρόνο στις ΗΠΑ
Καθώς οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης αυξάνονται, η σωματική άσκηση, ειδικά στο ύπαιθρο, γίνεται πιο κρίσιμη για την υγεία μας ως άτομα και ως κοινωνία.
Η ορεινή ποδηλασία είναι ένας διασκεδαστικός και συναρπαστικός τρόπος για να απολαύσετε τα πολλά οφέλη για την υγεία της τακτικής φυσικής κατάστασης και της καρδιαγγειακής άσκησης, όπως:
1) Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση. Η British Medical Association μελέτησε 10.000 άτομα και έδειξε ότι η οδήγηση ποδηλάτου για τουλάχιστον 20 μίλια την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 50%. Η ορεινή ποδηλασία χρησιμοποιεί μεγάλες ομάδες μυών που απαιτούν πολύ οξυγόνο. Αυτό κάνει την καρδιά να λειτουργεί σταθερά, αυξάνοντας την φυσική κατάσταση της καρδιάς σας κατά 3-7%.
2) Λιγότερο άγχος στις αρθρώσεις
Η ορεινή ποδηλασία είναι ένα άθλημα χαμηλών επιπτώσεων, που σημαίνει ότι ασκεί λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις σας από άλλες αεροβικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Η ποδηλασία θεωρείται επίσης ένα άθλημα που δεν φέρει φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι η πράξη του καθίσματος αφαιρεί την πίεση από τις αρθρώσεις σας και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού τους.
3) Μειωμένος κίνδυνος ασθενειών
Η τακτική μέτρια άσκηση είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κρατά υγιείς. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο για 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα παίρνουν μισές από τις ασθένειες ημέρες εκτός εργασίας σε σύγκριση με τους καθιστικούς ομολόγους τους! Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology ανέφερε ότι οι γυναίκες που ασκούσαν τακτικά, συμπεριλαμβανομένου του ποδηλάτου στην εργασία, μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
4) Μειωμένο άγχος και βελτιωμένη διάθεση
Οι έντονες απαιτήσεις της ορεινής ποδηλασίας διεγείρουν το σώμα σας για να απελευθερώσει φυσικές ενδορφίνες, που είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αισθάνεται καλά και παίρνει περισσότερη ενέργεια. Η άσκηση ενισχύει επίσης τη σεροτονίνη, έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους. Η εστίαση και η προσοχή που απαιτείται για να οδηγήσετε ένα δύσκολο μονοπάτι μπορεί να γίνει μια μορφή κινούμενου διαλογισμού. βοηθώντας τελικά να χαλαρώσετε και να ξεπεράσετε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, ενεργώντας ως απόσπαση της προσοχής από αρνητικές σκέψεις που μπορεί να συμβάλουν στο άγχος και την κατάθλιψη. Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και η βελτίωση των ικανοτήτων ποδηλασίας βουνού βοηθά επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης.
5) Αυξημένη δύναμη εγκεφάλου
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας κατά 5% από την ποδηλασία οδήγησε σε βελτίωση έως και 15% στις ψυχικές εξετάσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην οικοδόμηση εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο - την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. «Αυξάνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, ο οποίος πυροδοτεί και αναγεννά τους υποδοχείς, εξηγώντας πώς η άσκηση βοηθά στην αποφυγή του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο καθηγητής Arthur Kramer.
Οι δημιουργικοί επαγγελματίες και τα στελέχη χρησιμοποιούν συχνά την ακονισμένη λειτουργία του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια της άσκησης για να βρουν ιδέες και να λύσουν προβλήματα.
6) Βελτιωμένη ισορροπία και συντονισμός
Σε αντίθεση με το σκάσιμο σε διάδρομο ή σκαλοπάτι, η ορεινή ποδηλασία είναι μια δυναμική δραστηριότητα που απαιτεί από τον αναβάτη να προσαρμόζεται συνεχώς σε διάφορα εδάφη, γήπεδο και υψόμετρο. Το να είστε σταθεροί και ασφαλείς με ποδήλατο βουνού όχι μόνο σας εμποδίζει να συντρίψετε, αλλά ενισχύει τις νευρικές οδούς και ενισχύει τη μυϊκή μνήμη. Η ισορροπία και ο συντονισμός απαιτούν τους συνδυασμένους πόρους του εγκεφάλου, των αισθήσεων, των μυών και του νευρικού συστήματος. Η διατήρηση αυτών των συστημάτων ενεργών καθώς μεγαλώνουμε αποτρέπει την αναπηρία από τη γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώσεις.
7) Προπόνηση σε όλο το σώμα
Αναμφίβολα θα αναγνωρίσετε τους καθορισμένους μύες μοσχάρι ενός άπληστου ποδηλάτη, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι η ορεινή ποδηλασία χρησιμοποιεί τους μυς ολόκληρου του σώματός σας. Φυσικά, η ποδηλασία χτίζει δυνατά πόδια, μηρούς και μοσχάρια και σας βοηθά να πάρετε αυτό το ωραίο σφιχτό πισινό. Η ισορροπία που απαιτείται για να παραμείνει σε όρθια θέση ενισχύει τους κοιλιακούς και τους μυς του πυρήνα. Οι στροφές αναρρίχησης και ελιγμών ενισχύουν επίσης το άνω μέρος του σώματός σας. Και ως πρόσθετο μπόνους, η ορεινή ποδηλασία δεν απαιτεί ακριβή συνδρομή στο γυμναστήριο ή προσωπικό γυμναστή για να εξασκηθεί καλά.
8) Καλύτερος ύπνος
Μπορεί να αισθανθείτε αμέσως κουρασμένοι και φθαρμένοι μετά από μια βόλτα, αλλά τελικά θα οδηγήσει σε βελτιωμένο αναγεννητικό ύπνο όταν τον χρειάζεστε τη νύχτα. Η άσκηση ιππασίας μειώνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που μας κρατά ξύπνιοι. Όντας μια υπαίθρια δραστηριότητα, η ορεινή ποδηλασία σας εκθέτει στο φως της ημέρας που βοηθά στη διατήρηση του φυσικού κύκλου ύπνου / αφύπνισης του σώματος, για να μην αυξήσετε την παραγωγή βιταμίνης D. στο σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε έντονες βόλτες πολύ αργά την ημέρα, οι οποίες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης διεγερτικών ενδορφινών που μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιοι.
9) Κοινωνικές παροχές
Το νεότερο πεδίο της ψυχολογίας της ευτυχίας έχει δείξει ότι οι υγιείς σχέσεις και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι το κλειδί για να είσαι ευτυχισμένος και να βρεις νόημα στη ζωή. Η ορεινή ποδηλασία είναι συχνά μια κοινωνική δραστηριότητα που μοιράζονται τα κλαμπ και τα γκρουπ που βγαίνουν για βόλτα μαζί. Παρέχει μια τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσετε προσωπικούς δεσμούς και να κάνετε νέους φίλους με άτομα που απολαμβάνουν τις ίδιες δραστηριότητες που κάνετε.
10) Απολαύστε τη φύση
Ποιος καλύτερος τρόπος για να ζήσετε την υπέροχη ύπαιθρο από το να φάτε λίγο σκόνη και να κάνετε οικεία με ακανθώδεις θάμνους στο μονοπάτι; Σοβαρά όμως, η ορεινή ποδηλασία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, σας επιτρέπει να κατεβείτε γρήγορα από την πεπατημένη διαδρομή και να απολαύσετε τη μοναξιά και το μεγαλείο της φύσης. Οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν δείξει ότι το να είσαι εκτός φύσης (αυτό που αναφέρονται ως «κολύμβηση στα δάση») βελτιώνει τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος. Ένα πολυάσχολο αστικό περιβάλλον έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα της διέγερσης των κέντρων φόβου και άγχους στον εγκέφαλο. Περάστε περισσότερο χρόνο στο ποδήλατό σας και μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε πιο πράσινοι και φιλικοί προς το περιβάλλον.
Έτσι, αντί να ενεργοποιήσετε το ποδοσφαιρικό παιχνίδι και να φτάσετε για μια μπύρα, (με τα αθάνατα λόγια του Freddy Mercury) «Πάρτε τα ποδήλατά σας και οδηγήστε». Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να σκεφτώ για να βελτιώσω τη συνολική σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου